BLOG

25.08.2023

Uvod u profesionalnu scensku rasvjetu

1. Zašto koristimo profesionalnu scensku rasvjetu?

Rasvjeta je često zanemaren aspekt planiranja raznih događaja. Bilo da se radi o glazbenim koncertima, scenskoj rasvjeti, vjenčanjima ili korporativnim eventima, dobro planirana profesionalna rasvjeta čini veliku razliku u ukupnom dojmu i samoj atmosferi nekog događaja. Ona podiže događaje na sljedeću razinu pružajući pritom sofisticiranosti i kreativnost koja se ne može postići s osnovnim postavkama rasvjete. Pravo osvjetljenje ima mogućnost stvoriti savršenu atmosferu i postaviti ton prigode nekog određenog događaja. Naravno, različiti događaji i njihova mjesta odvijanja zahtijevaju različite kategorije rasvjete kako bi se postigao željeni učinak. U ovom ćemo blogu pokušati pobliže opisati koje se kategorije rasvjete i rasvjetna tijela koriste za koje događaje i zašto.

lav studio distribuer scenske rasvjete, slika otvaranja 70. pulskog filmskog fesitivala u areni

 

2. Načini na koje profesionalna rasvjeta unapređuje Vaš event

Profesionalna event rasvjeta može biti vrlo moćan alat koji će neki događaj istaknuti odnosno podići na višu razinu. Ona stvara impresivno okruženje a pošto je većina ljudi vizualan tip zapravo stvara raspoloženje i doživljaj nekog događaja. Kako bi se postigao taj učinak koriste se različite kategorije rasvjete u različitim kategorijama događaja. Razlikujemo razne sustave rasvjete koja svojom implementacijom može transformirati prostor i stvarati različita raspoloženja te iskustva posjetitelja. U nastavku donosimo nekoliko načina na koji profesionalna rasvjeta utječe na neki događaj i posjetitelje istog.

2.1. Stvaranje impresivnog okruženja

Kako bi transformirali neki prostor u impresivno okruženje potrebno je vrlo dobro razumjeti o kakvom se događaju radi. Korištenjem profesionalne rasvjete Vaši gosti zapravo ulaze u novi svijet koji je određen samim audio i vizualnim doživljajem. Taj doživljaj se može razlikovati i oblikovati. Bilo da se radi o dramatičnom osvjetljenju ili o šarenim bojama, rasvjeta stvara novu zadivljujuću kulisu svakog događaja koji će dobrim planiranjem i samom izvedbom rasvjete ostaviti trajan dojam na Vaše goste.

lav studio distribucija - Robe lighting i Taf truss na koncertu Morcheebe na Malom rimskom kazalištu u Puli

2.2. Učinak na raspoloženje

Već smo prije naveli da je većina čovječanstva zapravo vizualan tip što znači da rasvjeta zasigurno ima snažan učinak na raspoloženje. Profesionalna rasvjeta zapravo pomaže stvoriti upravo traženu atmosferu. Od tople i ugodne do hladne i moderne, profesionalna rasvjeta zapravo daje ton Vašem događaju i stvara savršenu atmosferu. Bilo da se radi o nekom glazbenom koncertu na kojem želimo dinamično osvjetljenje uz puno raznih boja ili o vjenčanju na kojem zapravo toplom rasvjetom stvaramo ugodnu atmosferu, možemo zaključiti kako je upravo profesionalna rasvjeta jedan od glavnih čimbenika kreiranja atmosfere te raspoloženja nekog događaja.

2.3. Istaknite ključne elemente

Ako želite privući pozornost publike na nekog istaknutog pojedinca na pozornici, predstaviti neki novi proizvod ili samo istaknuti dio pozornice te usmjeriti pažnju, profesionalna rasvjeta zasigurno će Vam u tome pomoći. S raznim reflektorima i drugim tehnikama usmjerene rasvjete zapravo osiguravate da najvažniji elementi Vašeg događaju budu u fokusu publike.

LAV Studio ekskluzivni Robe lighting distributer za Hrvatsku - Robe rasvjetna tijela na koncertu Parnog Valjka - Slika pozornice 1

2.4. Unaprijedite vizualan doživljaj

Planirani vizualni elementi unaprjeđuju svaki događaj a s profesionalnom rasvjetom mogućnosti su beskrajne. Dobro planirana i izvedena rasvjeta nadodat će kreativan dodir Vašem događaju i učiniti ga nezaboravnim. S prilagođenim LED profilima s npr. gobo efektom Vaš događaj zapravo postaje platno koje će vrhunskom rasvjetnom opremom i pomno planiranim dizajnom rasvjete postati vizualno remek djelo.

 

3. Vrste profesionalne rasvjete

Elementi i funkcija koje neko profesionalno rasvjetno tijelo ima razlikuju se zavisno o samoj funkciji te rasvjete. Profesionalna rasvjeta obuhvaća širok spektar različitih vrsta rasvjetnih tijela i tehnika koje se koriste kako bi se postigao željeni vizualni efekt i određena željena atmosfera. Kako bi lakše shvatili i naučili više o samim profesionalnim rasvjetnim tijelima moramo naučiti i njihovu funkciju. Stoga smo profesionalnu rasvjetu pokušali kategorizirati na:

3.1 Funkcionalna i efektna rasvjeta

Funkcionalna i dekorativna rasvjeta su zapravo dvije najosnovnije kategorije rasvjete i od njih kreće daljnja nadogradnja te planiranje nekog vizualnog iskustva. Funkcionalna rasvjeta je ona rasvjeta koja se koristi za osiguravanje osvjetljenja nekog prostora a može biti opća, radna ili sugurnosna. U ovu kategoriju tako spada već ugrađeni sustav rasvjete nekog prostora ali i scenska rasvjeta poput raznih reflektora, prigušenog svjetla i osvjetljenja pozadine koja omogućuje publici da vidi izvođače. Efektna rasvjeta se koristi pri stvaranju nekog određenog efekta i atmosfere, naglašavanju nekog elementa te za stvaranje estetskog ugođaja nekog događaja. Isto tako može služiti i za poboljšanje dekorativnog te arhitektonskog doživljaja nekog prostora. Primjeri efektne rasvjete su npr. ambijentalno osvjetljenje ili svjetlosni efekti koji korištenjem različitih boja, intenziteta i projekcije svjetla stvaraju različite atmosfere i estetski ugođaj nekog događaja. Kombiniranje funkcionalne i efektne rasvjete omogućava nam stvaranje jednog novog iskustva za sve prisutne u tom prostoru.

3.2. Vanjska i unutarnja rasvjeta

Razlike između vanjske i unutarnje rasvjete zapravo se rezultira o okolini, vremenskim uvjetima i dobu dana kada se rasvjeta koristi. Dakle, ne razlikuje se u rasvjetnim tijelima i opremi jer je većina današnje profesionalne rasvjetne opreme prilagođena vanjskim uvjetima (IP65). Ako govorimo o dnevnom korištenju, većina opreme neće dovoljno dobro raditi zbog prirodnog svjetla ali zato kada padne mrak mogućnosti osvijetljena su beskrajne isto kao i kod unutarnje rasvjete.

3.3. Statična i dinamička rasvjeta

Rasvjetni elementi mogu se kategorizirati i prema njihovoj sposobnosti kretanja. Razlikujemo statična i dinamička ili pokretna rasvjetna tijela. Statična rasvjeta su zapravo rasvjetni profili koji nemaju mogućnost pokreta. U njih ubrajamo fiksne reflektore te razna LED statična rasvjetna tijela. Dakle, statični rasvjetni elementi ostaju u istom položaju u kojem su postavljeni. Kod dinamičkih rasvjetnih elemenata dolazimo do njihove mogućnosti mijenjanja položaja. Danas su ovakvi elementi iznimno popularni i većina opreme koja se koristi je zapravo motorizirana. Pokretnim rasvjetnim tijelima može se upravljati kontrolnim sustavima a to omogućuje rasvjetnom tehničaru još veću kreativnost pri izvedbi.

 

4. Kategorije i elementi profesionalne rasvjete

Navedene vrste profesionalne rasvjete zatim možemo još jednom kategorizirati prema njihovoj namjeni. Ipak tu dolazimo do problematike ukalupljivanja nekog rasvjetnog elementa u kategoriju jer se taj element najvjerojatnije može koristiti i za drugu primjenu. Tako primjerice i u dekorativnoj ali i u scenskoj rasvjeti možemo koristiti moving head element.

4.1. Scenska rasvjeta

Scenska rasvjeta se prije svega koristi kako bi u nekom određenom prostoru, bilo da se radi o koncertu, festivalu ili kazalištu, stvorili atmosferu te omogućili prijenos emocije glazbenika, plesača ili glumca na publiku. Scenska rasvjeta je dizajnirana kako bi stvarala različite potrebne efekte, od raznih sjena i kontrasta do promjene intenziteta i boje svjetla. Sigurno smo se u nekom djelu našeg života susreli s ovom vrstom rasvjete. Njezina primjena je vrlo široka i pronalazimo je pri produkciji raznih koncerata, televizijskih emisija, u kazalištu, operama i mnogim drugim scenskim produkcijama. Ona jednostavno mora biti vrlo dobro isplanirana i unaprijed programirana a njome upravlja rasvjetni tehničar preko kontrolnog sustava odnosno konzole. Sastoji se od razne profesionalne rasvjetne opreme (reflektora, pokretnih glava (moving head), lasera, LED profila,...) koje ćemo Vam pobliže opisati u završnom dijelu ovog bloga.

LAV Studio ekskluzivni Robe lighting distributer za Hrvatsku - Robe rasvjetna tijela na koncertu Parnog Valjka - Slika pozornice 2

Naša preporuka za profesionalne scenske rasvjetne elemente: https://www.robe.cz/

4.2. Arhitektonska rasvjeta

Arhitektonska rasvjeta posebna je vrsta profesionalne rasvjete a koristi se najviše za osvjetljavanje i naglašavanje raznih arhitektonskih elementa. Pomoću nje osvjetljavamo razne zgrade, trgove, mostove spomenike i razne druge građevinske objekte. Za implementaciju arhitektonske rasvjete vrlo je važno pravilno planiranje i dizajniranje rasvjetnog sustava kako bi se postigao željeni estetski rezultat. Glavni cilj ove rasvjete jest istaknuti ljepotu, oblik i detalje nekog arhitektonskog objekta. Funkcija arhitektonske rasvjete nije samo estetika već i sigurnosna te orijentacijska. Pomoću dobro osvijetljenih stepenica, staza i prilaza posjetitelji se mogu sigurno kretati oko nekog osvijetljenog objekta. Upotrebom raznih svjetlosnih boja i intenziteta dizajneru arhitektonske rasvjete pruža se mogućnost transformacije izgleda zgrade ili nekog otvorenog prostora. Profesionalni rasvjetni elementi koji se koriste pri arhitektonskoj rasvjeti su razna ugradbena rasvjetna tijela, zidna svjetla, spotlights, moving heads, fasadni reflektori, itd.

Naša preporuka za profesionalne arhitektonske rasvjetne elemente: https://www.anolislighting.com/

4.3. Dekorativna rasvjeta

Dekorativna rasvjeta događajima zapravo dodaje dašak magije, elegancije i novog ugođaja. Takva rasvjeta nadilazi samo osvjetljenje i vrlo je bitan element pri stvaranju željene atmosfere nekog događaja. Bilo da se radi o raznim zabavama ili vjenčanjima, gala večerama ili kulturnim proslavama, profesionalna dekorativna rasvjeta upotpunit će svaki događaj i transformirati običan prostor u novo nesvakidašnje vizualno iskustvo. Dekorativna rasvjetna tijela postavljaju se kako bi dobili neki novi ugođaj i doživljaj prostora te samim time i izazvali emociju kod publike. Pri postizanju tog ugođaja i atmosfere koristimo razne rasvjetne efekte poput Goba, raznih Color filtera, itd.

 

5. Profesionalni rasvjetni elementi

Postoje mnoge tehnike i rasvjetni elementi koje se koriste pri profesionalnom osvjetljenju. Neke od najčešćih i najvažnijih profesionalnih rasvjetnih elemenata donosimo u nastavku.

5.1. LED rasvjeta

Profesionalna rasvjetna oprema najčešće u sebi ima LED diode.  LED je akronim za Light Emitting Diodes odnosno svjetleće diode koje su danas jedan od najpopularnijih izvora svjetlosti jer su energetski vrlo učinkovite. To znači da LED diode troše manje električne energije od tradicionalnih izvora svjetla te su uz to dugotrajnije te zahtijevaju manje održavanja i zamjene. Uz energijsku uštedu one omogućavaju kontinuirano osvjetljavanje bez pregrijavanja što je vrlo važno prilikom korištenja. Koriste se u raznim scenarijima jer mogu stvarati vrlo intenzivnu ili ako je to potrebno prigušenu svjetlost u raznim bojama. Upravo je iz tih razloga većina profesionalne rasvjetne opreme zapravo sastavljena od LED komponenta. Tako danas možemo pronaći mnoge LED panele i profile,spotlight-e, wash-eve, fresnele i moving head-ove.

5.2. Spotlights (reflektori)

Popularni spot-ovi danas možda i najpoznatiji rasvjetni elementi su zapravo fokusirani ‘’oštri’’ snopovi svjetla kojima je cilj izravno osvijetliti izvođača ili određeni dio na pozornice. Oni izravno osvjetljuju objekt na pozornici na koji želite da se publika usredotoči. Spotlight-ovi tako privlače pozornost publike stvarajući glavnu istaknutu figuru na pozornici.

5.3. Color Wash i Wash rasvjetna tijela

Za razliku od spotlighta koji direktno osvjetljuje istaknuti dio ili sudionika svojim oštrim snopovima svjetla na pozornici, Wash rasvjetna tijela donose široko, ravnomjerno osvjetljenje mekih rubova preko cijele pozornice ili nekog drugog prostora koji osvjetljujemo. Omogućuju uspostavljanje raspoloženja i mogućnost ‘’bojanja’’ pozadine nekog događaja. Wash rasvjetna tijela mogu se prilagoditi na razne načine kako bi stvarali različite intenzitete i nijanse svjetlosti stvarajući tako različite atmosfere.  Postoje različite varijante Wash rasvjetnih tijela koja projiciraju samo jednu potrebnu boju, a s druge strane Color Wash pruža mogućnost kombiniranja različitih boja koje se zapravo stapaju jedna s drugom.

5.4. Moving head rasvjetna tijela

Kako se rasvjetna tehnologija godinama razvijala tako je nastala i primjena motorizirane odnosno automatizirane rasvjetne opreme. Razvojem tehnologije nastali su moving head rasvjetni elementi, LED svjetla koja imaju mogućnost kretanja u različitim smjerovima, mogućnost raznih zoomiranja i efekta te programiranja putem rasvjetnih control konzola. Moving head zapravo omogućuje stvaranje kretanja svjetla kojom dobivamo osjećaj dubine pozornice. Danas se koriste gotovo u svim kategorijama profesionalne rasvjete. Njihova mogućnost kretanja, uključujući pan (horizontalno) i tilt (vertikalno), omogućuje precizno usmjeravanje kontroliranog svjetlosnog snopa na određene željene pozicije prostora. To se kretanje, koje na nekim rasvjetnim elementima može čak biti i rotacija od 360 stupnjeva, najčešće kontrolira putem DMX Digital Multiplex protokola koji dizajnerima svjetla omogućuje razna pred programiranja efekta i samih pokreta rasvjetnog tijela. Uz tu mogućnost moving head elementi donose mnoge druge značajke poput elektroničkog mijenjanja filtera boje, gobo efekta, zoom svjetlosnog snopa, beam efekt, razne rotacije, itd. Upravo tim mogućnostima ovi vrlo fleksibilni i kreativni profesionalni rasvjetni elementi omogućuju stvaranje različitih atmosfera pri scenskom događaju uživo. Danas pronalazimo razne vrste moving heada koji zapravo komponiraju spot, wash i beam mogućnosti.

5.5. Fresnel rasvjetna tijela

Nazvana prema francuskom fizičaru Augustinu Fresnelu, ova vrsta rasvjetnih uređaja vrlo su popularan izvor svjetlosti u raznim primjenama. Bilo da govorimo o scenskoj produkciji uživo, fotografiji ili filmu popularne fresnele možemo naći na gotovo svakom takvom setu. Zašto je ova vrsta rasvjetnih tijela toliko popularna? Odgovor je u posebno dizajniranoj Fresnelovoj leći koja omogućuje lako i jednostavno podešavanje širine i fokusa svjetlosnog snopa. Leća se sastoji od puno slojeva koncentričnih prstenova gdje svaki taj prsten zapravo savija svjetlost te ga tako oblikuje u snop svjetlosti. Fresnel se sastoji od kućišta s lampom, Fresnelove leće i podesivog držača lampe. Pomicanjem lampe bliže ili dalje od leće prilagođavamo intenzitet i širinu svjetlosnog snopa. Najčešće su opremljeni različitim dodacima poput vrata i color filtera.

5.6. Color filteri i Gobo efekti

Color filteri ili gelovi, zapravo su prozirni listovi koji se mehanički ili ručno postavljaju ispred izvora svjetla kako bi se stvorila nova svjetlost različitih boja. Upotrebljavaju se za poboljšanje cjelokupne estetike.

Gobo je posebno dizajnirana šablona s raznim izrezanim oblicima koja se stavlja ispred lampe kako bi se stvorila projekcija raznih oblika ili tekstura na pozornici ili zidovima. Isto kao i color filteri, Gobo efekti se mogu izmjenjivati ručno ili mehanički primjenom rotirajućeg diska koji izmjenjuje oblike i teksture.

LAV Studio TAF truss distributer za Hrvatsku - TAF ground support na koncertu Parnog Valjka - pogled na pozornicu

 

6. Potrebno Vam je profesionalno rasvjetno rješenje?

Osvjetljenje čini ključnu ulogu u doživljaju predstava, koncerata, arhitekture i poboljšanja cjelokupnog vizualnog iskustva nekog prostora. Ono nadilazi osnovno osvjetljenje te postaje umjetnička forma, stvara raspoloženje, ističe glavne aktere i područja na pozornici, poboljšava arhitektonski dojam nekog objekta. Stvaranje rasvjetnog ugođaja profesionalnom opremom dobivamo novo iskustvo nekog događaja ili prostora, a upravo je ta oprema zapravo vrlo moćan alat koji određenoj scenskoj produkciji daje dubinu, dimenziju i donosi vizualni učinak na svakog pojedinca. Naravno postoji još mnogo profesionalne rasvjetne opreme poput primjerice raznih svjetlosnih lasera o kojima u ovom članku nismo govorili. Pri odabiru opreme potrebno je vrlo dobro planirati i znati što se zapravo vizualno želi dobiti i to je razlog zašto je prilikom pokretanja projekta nabave profesionalne rasvjetne opreme vrlo dobra ideja konzultirati rasvjetnog dizajnera ili light stručnjaka koji će Vam dodatno pojasniti sve benefite i probleme implementiranja pojedinog rasvjetnog elementa. Ukoliko Vam je takvo savjetovanje potrebno ili imate projekt, pošljte nam Vaš upit!