fbpx

BLOG

25.08.2023

Dimne mašine – Uloga u stvaranju vizualnih efekata

Želite li stvoriti vizualne efekte koji će Vaše goste ostaviti bez teksta? Planirate nezaboravan izlazak izvođača na pozornicu ili mladenaca na podij vjenčanja? Zasigurno znate da Vam je za stvaranje takve očaravajuće i nezaboravne atmosfere potrebne dimne mašine. Upravo su one tema današnjeg bloga. Pobliže ćemo opisati što su to dimne mašine, kako rade i koja je njihova uloga u stvaranju impresivnog vizualnog dojma koji ostavlja bez daha.

 

1. Uvod u dimne mašine – što su i na koji način rade?

Postoje mnogi nazivi za dim mašine; hazeri, fog mašine, dimilice, generatori dima ali svaki uređaj pod tim nazivom ima jedinstvenu ulogu – pružanje nezaboravnog vizualnog doživljaja. Dimna mašina je zapravo uređaj koji nam omogućuje da uz pomoć umjetno generiranog dima stvaramo jedinstvene, tajanstvene i dramatične atmosfere. Danas se dimne mašine koriste za razne scenske primjene. Bilo da se radi o koncertu, upotrebi u kazalištu ili na filmu, vjenčanjima, modnim revijama, raznim klubovima i kafićima ovi uređaji uz korištenje profesionalne rasvjetne opreme isporučuju nezaboravne doživljaje.

 

Uređaji rade na principu zagrijavanja posebnih tekućina za dim ili maglu, koje se tim zagrijavanjem pretvaraju u gusti dim ili finu maglu, koji zatim ispunjuju prostor u kojem se koriste. Kombinirajući ih s rasvjetom, ove dimne mašine stvaraju spektakularne efekte koji dodaju dubinu i željenu atmosferu nekog događaja.

 

2. Vrste dimnih mašina

Postoje različite vrste i tipovi dimnih mašina koje koriste različite dimne tekućine kako bi i stvarale različite vizualne efekte. Najčešći tipovi dimnih mašina su:

 • Male dimne mašine – maleni kompaktni uređaji idealni su za manje prostore. Proizovode finu maglu koja se brzo širi i stvara suptilne efekte dima. Najčešće koriste baterije kao izvor napajanja. Mogu se kontrolirati ručno ili daljinski pomoću DMX kontrole te radio remota.
  LAV Studio preporuka:  Tiny S
 • Velike dimne mašine – Mašine veće veličine te veće zapremnine dimne tekućine. Proizvode gusti dim koji se zadržava u prostoru duže vrijeme. Uglavnom se koriste za veće događaje poput koncerata, kazališnih i filmskih produkcija gdje je potrebno isporučiti vrlo intenzivan efekt dima.
  LAV Studio preporuka:  Viper
 • Hazeri - posebna vrsta dimnih mašina koja proizvodi gotovo nevidljivu maglu kojom se naglašavaju svjetlosni efekti. Vrlo često se koriste na koncertima kako bi stvorili atmosferu potrebnu za istaknute svjetlosne snopove koje proizvode rasvjetna tijela.
  LAV Studio preporuka:  Unique
 • Nisko ležeće dimne mašine – Ova vrsta dimnih mašina stvara maglu i dim koji ostaje nisko pri tlu. Taj gusti dim se ne diže u zrak a vrlo često se primjenjuju na glazbenim koncertima, vjenčanjima i modnim revijama.

 

Dimne mašine isto tako možemo podijeliti i po principu na koji rade, odnosno prema izvoru dima. Njih dijelimo na:

 • Dimne mašine na bazi leda – Vrsta dimnih mašina koje koristi čvrsti suhi led za stvaranje dima i magle. Suhi led stvara vrlo gustu maglu koja brzo isparava.
 • Dimne mašine na bazi vode – najčešće korištena vrsta mašina. Mašine koje koriste tekućinu na bazi vode stvaraju sve, od tankih oblaka do vrlo gustih i ogromnih količina dim ai magle. Dim je manje gust nego kao kod mašina na bazi ulja ali zahtijevaju manje održavanja odnosno čišćenja mašine.
 • Dimne mašine na bazi ulja – Zagrijavanjem specijaliziranog ulja za mašine, dim traje mnogo duže od onog napravljenog tekućinama na bazi vode i treba mu puno više vremena da ispari. Nedostatak je začepljivanje mašina zbog ulja.

 

Svaka vrsta dimne mašine ima svoje prednosti te nedostatke i pruža različite dimne efekte. Odabir odgovarajuće vrste ovisi o specifičnim potrebama događaja ili produkcije. Nisko ležeće dimne mašine idealne su za stvaranje vizualno zanimljivih efekata blizu tla, dok su dimne mašine na bazi leda pogodne za one koji žele gustu i brzo isparavajuću maglu. Dimne mašine na bazi ulja savršene su za dugotrajne efekte magle, dok su dimne mašine na bazi vode prilagodljive i mogu stvoriti različite vrste magle prema potrebama događaja.

 

3. Uloga dimnih mašina na događajima

Svjetlosni snopovi koji prolaze kroz oblake dima mogu stvoriti zaista spektakularne vizualne efekte. Budući da dimne mašine pružaju mogućnost kontroliranja gustoće i trajanje vremenskog perioda dima, omogućuju light dizajnerima kreiranje raznih atmosfera. Od naglašenih laserskih efekata, jasnih svjetlosnih snopova koji prodiru kroz dim do raznih ''obojenih'' atmosfera na pozornici. Tehnike kao primjerice usmjerno svjetlo kroz dim, korištenje više dimnih mašina za stvaranje slojeva dima ili sinkronizacija puštanja dima s glazbom na pozornici, mogu pružati jedinstvene vizualne rezultate. Namjena dimnih mašina može biti vrlo različita bilo da se radi o stvaranju impresivnih vizualnih efekata ili dodavanja dubine i dimenzije na pozornicu. Dobro planiranje, postavljanje na određene pozicije i kreativna primjena dimnih mašina može rezultirati zaista spektakularnim rezultatima.

 

4. Zašto trebate dim mašinu za svoj sljedeći event?

Iz prethodnog možemo zaključiti kako upotreba dimnih mašina može dovesti Vaš događaj na jedan potpuno drugi level. Od pojačavanje vizualnog dojma za stvaranje čarobnog ambijenta do naglašavanja rasvjete dimne mašine imaju moć transformirati Vaš sljedeći event. Predstavljamo Vam 5 glavnih razloga zašto trebate razmisliti o upotrebi dimnih mašina za svoj sljedeći event!

 1. Poboljšajte vizualne efekte – Dimne mašine svakom događaju mogu dodati dinamične vizualne elemente. Oblaci dima koji se kreću pozornicom ili plesnim podijem mogu stvoriti zadivljujuću atmosferu koja privlači pozornost.
 2. Stvorite mističan ambijent – Dim i magla imaju sposobnost stvaranja mističnog, čarobnog i očaravajućeg ambijenta. Oni zapravo imaju moć prenošenja Vaših gostiju u jedan sasvim drugačiji čarobni svijet.
 3. Isticanje svjetlosnih efekata – Igra dima i svjetla dodaje dubinu i novu dimenziju Vašem događaju. Uz poboljšanje vizualnog dojma, poboljšavate i kinematografsku kvalitetu slika i videa s Vašeg događaja ili produkcije.
 4. Stvaranje dramatičnih ulaza - Napravite veličanstven ulaz koji će ostaviti trajan dojam na Vaše goste. S dimnom mašinom koja je strateški postavljena na ulazu, možete stvoriti dramatičan učinak dok posjetitelji hodaju kroz oblak magle. Upravo je to vrlo popularno na današnjim vjenčanjima prilikom ulaska mladenaca. Dodajte element iznenađenja i iščekivanja postavljajući ton doživljaja  Vašeg događaja.
 5. Svestranost, pristupačnost i jednostavnost korištenja – U usporedbi s drugom opremom za specijalne efekte, dimne mašine su relativno pristupačne i lako dostupne za iznajmljivanje ili kupnju. Uz njihovu svestranu upotrebu i jednostavno korištenje one su jednostavno ''must have'' za Vaš event.

 

Dimne mašine imaju ključnu ulogu u stvaranju vizualnih efekata koji ostavljaju bez daha. U našoj LAV Studio distribuciji scenskih efekata možete pronaći razne vrste dimnih mašina i dimnih tekućina. Isto tako naši Vam stručnjaci mogu ponuditi razne savjete i informirati Vas o svim mogućnostima uređaja iz naše ponude.

Ako trebate savjet ili želite nabaviti dimnu mašinu za Vaš sljedeći event pošaljite nam upit!