fbpx

BLOG

25.08.2023

Inteligentno upravljanje svjetlom: Ključne značajke scenskih automatiziranih rasvjetnih tijela

Inteligentna rasvjetna oprema danas je integralni dio raznih produkcija događaja. Bilo da govorimo o produkciji neke kazališne predstave, glazbenih festivala, koncerata, opera ili baleta, scenska rasvjeta neizostavan je dio takvih događaja. Kako se rasvjetna tehnologija razvijala proporcionalno tehnoloških dostignućima čovječanstva, nastala je i inteligentna odnosno automatizirana rasvjetna oprema. Upravo je ta oprema tema današnjeg bloga.

lav studio - distributer scenske inteligentne i statične rasvjete

 

1. Inteligentna rasvjetna tijela

U podjeli rasvjetnih tijela pronalazimo pojam inteligentna rasvjeta. Taj pojam odnosi se na rasvjetu koja ima automatizirane ili mehaničke sposobnosti izvan onih tradicionalnih, stacionarnih rasvjeta. Upravo zato te rasvjetne elemente nazivamo raznim nazivima poput; automatizirana rasvjeta tijela, inteligentna rasvjeta, pokretna svjetla, pokretne glave odnosno moving head, a u slengu jednostavno moveri. Prethodno spomenute automatizirani odnosno mehaničke sposobnosti koje omogućuju automatiziranoj rasvjeti precizno usmjeravanje kontroliranog svjetlosnog snopa na određene željene pozicije prostora. To se postiže kroz razne mogućnosti kretanja tijela poput primjerice rotacije, horizontalnog i vertikalnog kretanja.

lav studio robe lighting zastupnik hrvatska

Povijest inteligentne rasvjete te utjecaj novih tehnologija na istu možemo pratiti od samog početka 20. stoljeća. Mnogo je patenata za inteligentnu rasvjetu koji datiraju već iz 1906. godine, a razvojem elektronike razvijali su se i rasvjetni elementi. Automatizirana rasvjetna tijela kakva pronalazimo danas po prvi put razvila su se  1985. godine kada je Summa Technologies proizvela prvu pokretnu glavu koja je koristila DMX protocol. Do tada su pokretna svjetla koristila druge komunikacijske protokole, kao što su zastarjeli DIN8, AMX, D54. Kretanje i ostale mogućnosti pokretnih glava, koje na nekim rasvjetnim elementima može čak biti i rotacija od 360 stupnjeva, kontrolira se putem DMX Digital Multiplex protokola. Upravo DMX signal omogućuje operateru programiranje i kontrolu rasvjetnog elementa odnosno tijela. Preko njega se na jednostavan način korištenjem rasvjetnog kontrolnog pulta ili aplikacija za programiranje, o kojima ćemo više u nastavku bloga, izdaju se naredbe putem kojih upravljamo automatiziranom rasvjetom.

Da bi se neko rasvjetno tijelo smatralo automatiziranim, treba posjedovati više DMX kanala, a pored dimera potrebna je još minimalno jedna opcija npr. pomicanje. Tako primjerice LED par rasvjetni element ima tri DMX kanala, odnosno tri boje (crvena, plava, zelena) koje operater može koristiti zasebno. Razvoj tehnologije rezultirao je naprednijim uređajima koje koristimo danas. Oni posjeduju razne kombinacije karakteristika  a neke od njih su:

 • Horizontalno pomicanje rasvjetnog tijela (lijevo-desno)
 • Vertikalno pomicanje rasvjetnog tijela (gore-dole)
 • Rotacija tijela
 • Dimer
 • Gobo (statični prsteni s gobo efektom)
 • Rotacija goba (izmjenjivanje i rotiranje više prstena s gobo efektom)
 • Korištenje prstena s bojama
 • CMY filter ( prsten filtera s osnovnim komplementarnim bojama – cijan, magenta i žuta)
 • Rotacija prizme
 • Zatvarač (shutter)
 • Izmjenjivanje i rotacija prstena s efektima
 • Zoom i fokus
 • Iris
 • Pretprogramirano paljenje odnosno gašenje

2. Inteligentna rasvjetna tijela: Kontrola

Automatiziranim rasvjetnim tijelima upravlja se na razne načine. Većina rasvjetnih tijela na sebi ima maleni ekran na kojem se ručno mogu odabrati naredbe. To nam naravno ne odgovora prilikom live primjene kada imamo veliki broj i razne vrste rasvjetnih tijela. Zato su najčešće uređaji priključeni na rasvjetne kontrolne pultove (rasvjetne miksete) kojima operateri rasvjete šalju signal a putem njega i razne naredbe. Postoje tri glavna načina kojima kontrolni pult šalje podatke do rasvjetnih tijela:

 • Analogno
 • Dmx protokol
 • Ethernet protokol

Automatizirani rasvjetni uređaji primaju i obrađuju signale putem takozvanih servo step motora koji se nalaze unutar svakog od njih. Korištenjem DMX protokola, kroz izolirani kabel s XLR konektorima (najčešće pet pinski), signal putuje od rasvjetnog pulta do rasvjetnog uređaja koji potom obrađuje i realizira poslanu naredbu. Servo motori omogućuju razne manipulacije svjetlosnim snopom. Bilo da govorimo o fizičkom pokretanju snopa svjetlosti (pan i tilt mogućnosti) ili o pomicanju svjetlosti na X i Y na osi upravo su servo motori zaslužni za to.

Servo odnosno step motori također su povezani i s unutrašnjim mehaničkim i optičkim dijelovima automatiziranog rasvjetnog tijela što omogućuje razne načine upravljanja svjetlosnim snopom. Rotacija, pomicanje odnosno sama brzina tih mogućnosti naravno ovisi o težini uređaja. Upravo zato se za brze pokrete koriste manja, lakša rasvjetna tijela.

Neki od tih unutrašnjih mehaničkih i optičkih dijelova su:

Shutter (mehanički zatvarač) – omogućuje promjenu intenziteta snopa svjetlosti. Postoje razne vrste kojima s velikom brzinom otvaranja i zatvaranja blende dobivamo strobo efekt.

lav studio scenska rasvjeta

Gobo – omogućuje promjenu oblika svjetlosnog snopa ili projekciju slike, a neka rasvjetna tijela posjeduju i dodatne mehaničke dijelove koji omogućuju rotaciju goba kako bi se dobio rotirajući efekt svjetlosnog snopa.

Prizma – rotacijom ovog elementa dobivamo dijeljenje svjetlosnog snopa na više manjih snopova.

Prsten u bojama – izmjenični pokretni prsten koji sadrži filtere u raznim bojama pomoću kojih dolazi do promjene u boji svjetlosnog snopa.

Automatizirane pokretne leće – omogućuju funkciju zumiranja i fokusiranja izlaznog svjetlosnog snopa.

Iris – služi za promjenu veličine svjetlosnog snopa.

 

3. Vrste automatiziranih rasvjetnih tijela

Danas postoje razne vrste automatiziranih rasvjetnih tijela koji se razlikuju po njihovoj namjeni, karakteristikama i širini svjetlosnog snopa. Sva automatizirana rasvjetna tijela razvila su iz tri osnovne skupine Wash, Beam i Spot elemenata profesionalne rasvjete. Svaki od njih pruža svoje jedinstvene atribute kao što su zadivljujući uzorci, boje koje oduzimaju dah i spektakularne zrake svjetlosti.

3.1. Wash

Automatizirana Wash rasvjetna tijela svojom primjenom isporučuju široko osvjetljenje odnosno široki snop svjetlosti. Njihov kut izlazne svjetlosti je preko 50 stupnjeva. Upravo iz tog razloga primjenjuju se na bližim udaljenostima. Koriste za bojanje scenografije ili kao kontra svjetlo izvođačima. Glavna prednost Wash-a je mogućnost miješanja boja koje rezultira pretapanjem istih. Danas, zbog svojih mnogobrojnih mogućnosti, najviše susrećemo LED Wash-eve. Oni su usavršeni tako da je moguće paliti, gasiti i mijenjati boje svake pojedine diode koja se nalazi na uređaju. To omogućuje pixel mapiranje koje je danas vrlo popularno. Još jedna od glavnih odlika Wash automatiziranih rasvjetnih tijela jest i promjena temperature boje.

3.2. Spot

Za razliku od širokog snopa svjetlosti kod Wash rasvjetnih elemenata, Spot automatizirana rasvjetna tijela su fokusirani snopovi svjetla koji nisu širi od 45 stupnjeva. To im omogućuje dalji doseg svjetlosnog snopa nego je to kod Wash tijela. Njihove leće omogućuju zoom i fokus a upravo to rezultira oštrim rubom svjetlosnog snopa. Imaju mogućnost korištenja goba koji se uz pomoć zumiranja i fokusa mogu izoštriti ili zamutiti prema potrebi. Isto tako mogu koristiti filtere za promjenu boje.Koriste se za primjenu raznih efekata, kao prednje svjetlo izvođačima, kao naglašeno kontra svjetlo, za projektiranje raznih tekstura, itd.

3.3. Beam

Beam automatizirana rasvjetna tijela se od prethodno navedenih razlikuju najviše po tome što imaju najmanji izlazni kut svjetlosnog snopa. Kut snopa svjetlosti kod  Beam rasvjetnih tijela je tek nešto više od 0 do 1 stupnja, a to im omogućuje da snopom obuhvate vrlo udaljene točke uz vrlo jak svjetlosni snop. Beam elementi su i najmanji od ova tri iz osnovne skupine što im omogućava vrlo brzo kretanje ali i jednostavnu instalaciju. Nedostatak male dimenzije i velike jačine lampe uređaja je nemogućnost dodavanja CMY filtera za boje.  Iz tog razloga jačina bi zapravo spalila filter pa se kod Beam elementa koriste stakleni prsteni s bojama što rezultira malim delayem odnosno rezom između promjena boja. Isto kao i Spot automatizirana tijela i Beam uređaji imaju zoom, te mogućnost korištenja goboa i prizma. Najviše se koriste kao izvor svjetla za razne efekte, a mogu vrlo brzo mijenjati pozicije te su vrlo okretni. Primjena Beam-a je višestruka, pronalazimo ih po raznim klubovima pa čak i na filmskim setovima.

3.4. Automatizirani profili

Automatizirani profil ima iste kvalitete i koristi se kao spot, ali kako bi se razlikovali i imali dodatnu funkciju u primjeni dodani su im takozvani noževi pomoću kojih se kontrolira svjetlosni snop. Oni zapravo služe kao okvir koji ''reže'' svjetlosni snop u željeni oblik. Vrlo često se koriste u scenskoj rasvjeti posebice u kazalištu i na televiziji.

lav studio distribucija - robe profil

Naša preporuka: https://www.robe.cz/tx1-posiprofile

3.5. Hibridi

Automatizirani rasvjetni uređaji koji su zapravo kombinacija prethodnih tri osnovnih vrsta rasvjetnih tijela nazivaju se hibridi. Najčešće imaju mogućnost širenja svjetlosnog snopa od 4 do 50 stupnjeva. Proizvođači profesionalne rasvjete znaju da kvalitetni novi elementi rasvjete jednostavno moraju biti inovativni. Upravo iz tog razloga na tržištu pronalazimo razne uređaje s najrazličitijim odlikama. Tako su nastali i hibridi. Najčešće spajaju Beam/Spot ili Wash/Beam mogućnosti ali postoje i rasvjetna tijela koja kombiniraju sva tri osnovna tipa.

lav studio distribucija - gdje kupiti robe megapointe

Naša preporuka: https://www.robe.cz/megapointe

 

4. Mogućnosti moving head rasvjetnih tijela

Kao što smo već i naveli automatizirana rasvjetna tijela imaju razne odlike te razne efekte. Od brzog i sporog pomicanja do raznih miješanja boja, goba, promjene intenziteta svjetlosnog snopa i drugo. U nastavku ćemo pobliže opisati neke od njih ali i izvore svjetlosti kod automatiziranih rasvjetnih tijela.

 

4.1. Izvori svjetlosti

Snažni i vrlo efikasni izvor svjetlosti neizostavan je dio svakog automatiziranog rasvjetnog tijela. Budući da su standardne halogene žarulje s volframovom nitima vrlo osjetljive prilikom pokreta nisu sukladne potrebama movera. Iz tog razloga automatizirana rasvjeta koriste se HMI žaruljama odnosno žaruljama s električnim (Voltinim) lukom.

Kako bi stvorio Voltni luk tj. svjetlost, uređaj mora sadržavati puno dodatnih dijelova poput regulacije napona, raznih izolacije jer ovakve žarulje proizvode puno topline, katadiopter koji usmjeruje svjetlost u pravom svjetlu. Kako bi se sama veličina smanjila i mogućnost pomicanja unaprijedila, automatizirana rasvjetna tijela danas sve češće koriste LED izvore svjetlosti. Jedna ili više jakih LED dioda sve više zamjenjuje klasične žarulje s voltnim lukom. Danas postoje razne vrste LED izvora svjetlosti a kod automatiziranih rasvjetnih tijela to su:

 • LED bijeli izvor svjetlosti
 • RGB LED dioda – dioda isporučuje izvor svjetlosti u crvenoj, zelenoj i plavoj boji, RGB LED diode kombiniraju ove tri boje kako bi proizveli preko 16 milijuna nijansi svjetlosti. kombinacijom istih dobivamo i bijeli izvor svjetlosti.

 • Više LED dioda - tj. više manjih izvora svjetlosti, manjeg intenziteta (npr. kod Wash elemenata)

4.2. Dimmer – promjene intenziteta svjetlosti

Dimming, dimmer, dobro su poznate riječi u profesionalnoj rasvjeti a označuju kontrolu intenziteta svjetlosnog snopa koji izlazi iz nekog rasvjetnog tjela. Prigušivanje jačine svjetlosnog snopa potrebno je prilikom većina produkcija, bilo da govorimo o koncertnim, kazališnim ili televizijskim. Za razliku od halogenih žarulja koje koristimo u svakodnevnoj upotrebi i jednostavno okretanjem kontrole prigušujemo svijetlo, većina automatiziranih rasvjetnih uređaja ne mogu mijenjati intenzitet električnim putem. Zato se  za promjenu intenziteta svjetlosti koriste mehaničke metode poput Shutter Dimming-a (prigušivanje zatvaračem). Za takav način na automatizirano rasvjetno tijelo dodana je mehanička maska koja motorom mehanički smanjuje izlaznu snagu odnosno intenzitet svjetlosnog snopa.

Vrhunska automatizirana rasvjetna tijela koriste elektromehaničke moderne dimere. Oni kontroliraju količinu napona u krugu pomoću tiristora, jednostavnih elektroničkih sklopova koji se brzo uključuju i isključuju, dopuštajući da kroz njih prođe točna količina struje koja je potrebna. Samim time smanjuju intenzitet svjetlosnog snopa.

 

4.3. Gobo i prizma

Gobo je objekt smješten unutar ili ispred izvora svjetlosti pomoću kojeg kontroliramo oblik svjetlosnog snopa. Iako pripadaju staroj tehnologiji i dalje su veoma koristan i popularan svjetlosni efekt. Automatizirana rasvjetna tijela u sebi najčešće već imaju ugrađene Gobo, tj. jedan ili više gobo prstena koji posjeduju mogućnost rotiranja. Postoji i mogućnost zamjene goboa jednostavnom promjenom prstena s novim dizajnima. Gobo se postavlja u sredinu svjetlosnog izvora, njegova ploča ima razne šablone preko kojih se lomi svjetlosni snop te tako dobivamo razne svjetlosne efekte odnosno dizajne. Baš zato su ovi prstenovi jako popularni u scenskoj rasvjeti.  Dizajneri rasvjete koriste ih kako bi dobili razne teme i dekor svojih događaja. Goboi su zapravo vrlo jednostavan način da svoje rasvjetno tijelo pretvorite u magični stroj koji će Vaš koncert ili zidove događaja ispuniti raznim uzorcima. Postoji i mogućnost postavljanja dva gobo prstena jednog preko drugog što omogućuje još zanimljivije i jedinstvene efekte. Gobo se najčešće koristi s opcijom fokusa kako bi se dizajn mogao prilagođavati podlozi. Postoje mnoge vrste goboa od ''staromodnih'' metalnih do staklenih i plastičnih.  Danas su sve popularniji goboi od plastike koji se koriste s LED izvorima svjetlosti. Oni mogu biti u punoj boji i najrazličitijim uzorcima koji se kod nekih proizvođača čak mogu i personalizirati.

Prizme su kao i gobo dodatni dijelovi automatiziranih rasvjetnih tijela. One dijele odnosno prelamaju svjetlosni snop u višestruke snopove. Kod automatizirane rasvjete koriste se različite prizme koje svjetlosni snop mogu podijeliti na vrlo velik broj (čak i preko 25 prelamanja). Naravno, postoje i prizme koje se mogu rotirati, a time dobivamo još nevjerojatnije svjetlosne efekte.

 

4.4. Fokus i zoom

Većina automatiziranih rasvjetnih tijela posjeduju mogućnosti fokusiranja i zumiranja. To omogućava dizajnerima rasvjete kontrolu nad izlaznim svjetlosnim snopom. Automatizirana rasvjetna tijela imaju cijeli sklop raznih leća koje im zapravo i omogućuju fokusiranje, promjenu oštrine snopa te mogućnost zumiranja, širenja i skupljanja snopa svjetla.

 

5. Zaključak

Automatizirana rasvjetna tijela predstavljaju ključnu inovaciju u svijetu scenske rasvjete. Njihove mogućnosti preciznog usmjeravanja svjetlosnog snopa na određene pozicije prostora i razne manipulacije svjetlosnim efektima pružaju veliku kreativnu slobodu i unapređuju ukupno iskustvo doživljaja scenskih događaja. Kroz razvoj tehnologije, automatizirana rasvjetna tijela su postala sve naprednija i sofisticiranija, s mogućnostima kao što su horizontalno i vertikalno pomicanje, rotacija, motorizirani korištenje gobo-a, prizme, filtra boja, zoom i fokus, te mnoge druge.

Upravljanje svjetlom uz pomoć inteligentnih rasvjetnih tijela donosi nove dimenzije scenske rasvjete i omogućuje stvaranje spektakularnih vizualnih efekata. Njihova sve popularnost i upotreba u raznim produkcijama svjedoče o njihovom neprocjenjivom doprinosu scenskoj umjetnosti i događajima diljem svijeta. U budućnosti možemo očekivati daljnji razvoj i inovacije u području automatizirane rasvjete, što će rezultirati još impresivnijim i sofisticiranijim scenskim iskustvima.

 

U našoj LAV Studio d.o.o. distribuciji možete pronaći razna automatizirana rasvjetna tijela renomiranih svjetskih proizvođača. Naša tvrtka posvećena je pružanju visokokvalitetne rasvjetne opreme koja zadovoljava najzahtjevnije potrebe scenskih industrija odnosno naših klijenata. Suradnja s vodećim svjetskim proizvođačima profesionalnih rasvjetnih tijela omogućava nam da pružimo širok izbor proizvoda visoke kvalitete, koji su poznati po svojoj pouzdanosti, funkcionalnosti i inovacijama. Naša distribucijska mreža omogućava pristup vrhunskim proizvodima profesionalne rasvjete uz stručnu podršku našim klijentima u industriji zabave, kazalištu, koncertima, televiziji, eventima i drugim scenskim događanjima. LAV Studio ponuda obuhvaća širok spektar automatiziranih rasvjetnih tijela, specijalnih efekata rasvjete, konzole za upravljanje  te mnoge druge inovativne proizvode. Proizvodi iz naše distribucije omogućavaju kreativnost i fleksibilnost u postizanju željenih scenskih efekata, stvarajući vizualno impresivna iskustva za Vašu publiku.

 

Uz našu distribucijsku mrežu, klijenti mogu biti sigurni da će dobiti vrhunsku profesionalnu rasvjetnu opremu koja je podržana pouzdanim servisom i tehničkom podrškom. Naš stručni tim ima višegodišnje bogato iskustvo u području rasvjete i uvijek je spreman pružiti savjete te podršku u odabiru najprikladnijih rasvjetnih rješenja za specifične potrebe svakog klijenta.