fbpx
LAV Studio - Projektiranje rasvjetnog sustava za Kuću kostrenskih pomoraca

Klijenti: Općina Kostrena

Datum projekta: 2023.

Tip projekta: Rasvjeta,

Interpretacijski centar Kuća kostrenskih pomoraca novi je kulturno turistički proizvod Općine Kostrena. Cilj novootvorenog centra, smještenog u renoviranoj zgradi bivše škole Sveta Barbara, jest objasniti i približiti posjetiteljima važnost pomorstva te pomorske tradicije na prostoru Kostrene. Na naše veliko zadovoljstvo, prilikom rekonstrukcije zgrade u novi interpretacijski centar, naš zadatak bio je projektiranje i izvedba kompletnog rasvjetnog sustava te integracija Kuće.

Slike projekta

Opis projekta

Interpretacijski centar je projektno zamišljen kao putovanje između mora, zemlje i neba, a to je u prostoru Kuće kostrenskih pomoraca izvedeno kroz četiri tematske cjeline. Prizemlje zgrade predstavlja cjelinu more, prvi kat zgrade predstavlja kopno, potkrovlje nebo a stubište kojim se posjetitelji kreću između tih cjelina predstavlja putovanje. Želja klijenta je naravno bila tu ideju ostvariti i kroz rasvjetni sustav, pa su od nas zatražili rješenje koje će moći ispuniti sve tražene zahtjeve te se prilagođavati potrebnim situacijama. Naše ponuđeno rješenje zadovoljilo je sve zahtjeve klijenta te smo ubrzo krenuli s integracijom sustava.

Kako smo prethodno naveli prizemlje Kuće simbolizira more pa je iz tog razloga i osvjetljenje trebalo biti prilagođeno boji mora odnosno plavo. Kako bi to ostvarili odlučili smo se za implementaciju ugradnih Anolis Ambiane AP rasvjetnih tijela. Ova specijalizirano rasvjetno tijelo visokih performansi prikladno je za ambijentalnu, zidnu i akcentu rasvjetu. Ima vrlo visoki CRI izlaz uz jednostavan način upravljanja CCT-om. Prilikom projektiranja rasvjete odlučili smo se za verziju Ambianea u RGBW verziji, temperaturom bijele od 4000K, optikom od 80°, u bijeloj i crnoj završnoj obradi.  Uz prizemlje, Anolis Ambiane AP montirali smo i na prvom katu te dijelu stubišta. Za potrebe vanjskog osvjetljenja zgrade, odnosno prilaznog stubišta koristili smo Anolis ArcSource  Outdoor 4MC, IP67 rasvjetna tijela koja su savršena za precizno osvjetljenje građevinskih značajki i krajobraznih scenarija. Osvjetljenje izložbenog postava u prizemlju riješili smo implementacijom ProLights EclPanel TWCMINI2X1, LED panela RGB + bijela. Uz prethodno navedeni Anolis Ambiene, za osvjetljenje stubišta koristili smo i ProLights DisplayCob TRWDWW, Warm White LED reflektore od 45W.  Prostor potkrovlja zgrade kao i neke izložbene instalacije osvijetljene su ProLights EclMiniProfile TRWD, mini LED profilima od 28W koji dolaze s ugrađenim W-DMX modulom za rad bez kabela.

 

Uz rasvjetni sustav, integriran je i audio koji prolazi cijelom zgradom. Namijenjen je pozadinskoj atmosferskoj glazbi a implementirali smo ProAudio CS630TC stropne ugradbene zvučnike povezane na ProAudio PA120T pojačala. Njima se upravlja preko Cloud DCM1 digitalnog zonskog miksera, koji je zajedno s kontrolom rasvjete smješten u isporučeni komunikacijski rack ormar.

 

Cjelokupnim sustavom rasvjete se upravlja preko Visual Productions rješenja.  Sva rasvjetna tijela spojena su na Visual Productions QuadCore, kompaktni kontroler rasvjete za trajne instalacije i arhitektonsku rasvjetu. Kako bi proširili mogućnosti kontrole QuadCora implementirali smo i Visual Productions IoCore2 interface modul proširenja koji omogućuje kontrolu preko tipkala. Da bi omogućili jednostavno upravljanje rasvjetnim sustavom implementirali smo Visual Productions Kiosc Touch. Kiosc je aplikacija koja omogućuje kreiranje prilagođenih korisničkih sučelja za upravljanje Visual Productions rasvjetnim kontrolerima.

 

Kuća kostrenskih pomoraca svečano je otvorena 1. prosinca 2023. godine. Klijent je vrlo zadovoljan rasvjetnim sustavom te jednostavnom kontrolom istog. Novim interpretacijskim centrom upravlja javna ustanova Centar kulture Kostrena na čijim stranicama možete saznati više informacija o izložbenom postavu i radnom vremenu, a mi Vas pozivamo da posjetite Kuću kostrenskih pomoraca te saznate više o moru i pomorstvu.

Slični projekti